Regimentsdag Groningen

Vanmiddag even na tweeën marcheerden zo’n 200 militairen het centrum van Groningen binnen. Commandant Bert Stam voerde de stoet aan in een hightech pantservoertuig. Voorafgaand aan het defilé werd begin van de middag een concert gegeven door de militairen in de Kinderpatio van het UMCG. De militairen liepen via de Sint Jansstraat naar de Grote Markt waar burgemeester Peter den Oudsten en generaal Jan Swillens het defilé afnamen en de ceremonie kon beginnen.

Burgemeester Peter den Oudsten reikte de Libanon-veteranen tijdens de ceremonie het draaginsigne Nobelprijs van de Vrede uit. Aansluitend werden ongeveer 30 militairen beëdigd bij 44 pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso.

Regimentsdag

Het Regiment Infanterie Johan Willem Friso viert ieder jaar op de Regimentsdag zijn oprichting. Het regiment voelt zich verbonden met Groningen, reden dat de ceremonie in onze stad plaats vond.

Het afleggen van de eed of belofte is voor een militair een belangrijk moment. Dit gebeurt bij voorkeur in het openbaar, ten overstaan van bestuurders, ondernemers, de familie en vrienden en de inwoners van Groningen.

1-jarig veulen
Tijdens de beëdiging van de militairen staat een 1-jarig veulen op de Grote Markt. Dit is het bataljonspaard van het Regiment Johan Willem Friso. Het veulen is terug te vinden in het embleem op het uniform. De VN-lauwerkrans omringt het paard. Dit is een verwijzing naar de periode dat het bataljon als VN-eenheid dienst deed in Libanon.

Meer Eventsupport-portfolio