Prins Friso Ingenieursprijs

Het Groningen Engineering Center (GEC) van de RUG was woensdag 21 maart gastheer voor de Dag van de Ingenieur. Het KIVI reikt sinds 4 jaar op deze dag de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook worden de Academic Society Award en de Publiekprijs uitgereikt. Traditiegetrouw zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel aanwezig bij het feestelijke evenement. Als locatie was gekozen voor het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland: de beeldbepalende Energy Academy Groningen.

Vrijwel het gehele programma stond in het teken van de finalisten van de Prins Friso Ingenieursprijs en de uitreiking van de Academic Society Award. Toch kregen ook RUG-ingenieurs (in de dop) de kans zich te presenteren aan de prinsessen en de ruim 200 andere gasten van het KIVI. Vooral de ‘showcases’ van SPRINT / Biomedical engineering (professor Bart Verkerke), en de robots van Smart manufacturing(professor Jayawardhana) trokken de aandacht van Prinses Beatrix en Prinses Mabel na de warme ontvangst bij de voordeur door CdK René Paas, burgemeester Peter den Oudsten van Groningen en Rector magnificus van de RUG, Elmer Sterken.

De winnaars

Micromechanicus dr. eng. Nima Tolou van de TU Delft was de uiteindelijke winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2018; hij heeft een horloge ontwikkeld met een compleet nieuw tijdmechanisme dat ook ingezet kan worden in microwatt apparaten die hun energie uit de omgeving halen.

De Academic Society Award werd uitgereikt aan Prof. dr. ir. Kitty Nijmeijer, hoogleraar Membraantechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. In haar aanvaardingstoespraak vergeleek ze haar werk met het spelen met Lego-steentjes. Later op de avond maakte ze samen met Prinses Beatrix nog een membraan.

HOF verzorgde de technische productie van het evenement voor het horen, zien en beleven.

Meer Eventsupport-portfolio