Opening Duurzaamheids-kamer Gemeente Groningen

Een robuuste vergadertafel met een blad waarvan de toplaag is gemaakt van gras. Dit meubelstuk trekt als eerste je aandacht wanneer je de ‘duurzaamheidskamer’ binnengaat, volgens het kaartje bij de deur ‘de eerste energieneutrale overlegruimte van de Gemeente Groningen’.

Deze duurzame kamer in onze locatie aan het Zuiderdiep werd maandag 31 oktober officieel geopend, in aanwezigheid van opdrachtgevers gemeentesecretaris Peter Teesink en hoofd facilitaire zaken Magda Mooibroek en collega’s van o.a. Huisvesting en de Gresco.

“Maak een duurzame vergaderzaal waarin de winnende ideeën van de Gresco-prijsvraag een plek krijgen. Dat was onze opdracht”, vertelt adviseur huisvesting Ronald Toth bij de opening. “Maar wat is duurzaam? De gemeente Groningen is op dit gebied al heel erg duurzaam. Onze meubels bijvoorbeeld zijn al cradle-to-cradle: alle gebruikte materialen kunnen nadat de meubels zijn afgeschreven opnieuw gebruikt worden. We zijn al goed bezig maar we laten het te weinig zien.”

CO2-neutraal

“We hebben daarom besloten om er niet alleen een duurzame kamer van te maken”, zegt Ronald. “De kamer is ook CO2-neutraal. Bij het inrichten van de kamer zijn we wel iets ‘over the top’ gegaan, maar dat mocht ook. Uiteindelijk moeten dit soort aansprekende initiatieven eraan bijdragen dat we onze doelstelling halen om als gemeente in 2035 energieneutraal te zijn.

Visnetten uit de oceaan

Wat maakt de kamer zo duurzaam en CO2-neutraal? De vergadertafel heeft een toplaag van bermgras die is behandeld met duurzame lak gemaakt van aardappelzetmeel. Het onderstel van de tafel is niet geverfd maar gelakt en de vloertegels waar de tafel op staat zijn gemaakt van visnetten die uit de oceaan zijn gehaald. De vloertegels zijn niet verlijmd, maar met behulp van plakkertjes bevestigd aan de vloer. Boven de tafel hangen stijlvolle en energiezuinige ledlampen die met behulp van een regelaar feller of zachter gezet kunnen worden. “De lampen zijn aan te passen op de stijl van het overleg”, zegt Saskia Zwiers, campagnecoördinator Groningen geeft energie. “Ze kunnen behalve een hard wit licht ook een gelig licht verspreiden.”

Gerecyclede verf

Het grote beeldscherm in de kamer is uiteraard ook ‘een led’ en aan de muur daartegenover moeten plantjes en een wandtegel met mossen bijdragen aan de CO2-reductie. Een zonnepaneel in de vensterbank dat de geproduceerde energie kan opslaan gaat hetzelfde doen. Voor de wanden van de kamer is gerecyclede verf gebruikt. Informatiepanelen over de duurzaamheidskamer, de Gresco en onze energiedoelstelling voor 2035 maken de kamer af.

Energiereductie van 70 procent

“Op dit moment hebben we een berekende energiereductie van 70 procent ten opzichte van de oude situatie. Dat komt puur door het gebruik van ledverlichting in plaats van halogeen en doordat we voor het meest energiezuinige presentatiescherm hebben gekozen”, licht Ronald verder toe. “De vergadertafel is elektrisch verstelbaar van zit- naar stahoogte. We hebben gekozen voor een elektrisch verstelbare tafel omdat dit ten opzichte van een pneumatisch verstelbare tafel uiteindelijk toch duurzamer is.”

Hometrainers

“Mooi dat het voor elkaar is”, zegt Peter Teesink. “Zo wordt het tastbaar. Het liefst zou ik zien dat we in nog een gebouw zo’n kamer inrichten. En de hometrainers zie ik ook graag geplaatst worden”, aldus Peter, waarmee hij doelt op een van de andere ingezonden winnende plannen bij een prijsvraag van Gresco eerder dit jaar. “Die komen op termijn ook hier in het gebouw te staan, maar dan in o.a. de ontmoetingsgedeeltes”, geeft Ronald aan. “Dan kun je tijdens het overleg met je collega energie opwekken.”

Foto’s: Cor van der Veen
Tekst: nieuwsredactie Gemeente Groningen

Meer Audiovisueel-portfolio